Johan Svenungsson, team coach på Accigo:

Så gick jag från rollen som expert till att vara ledare

Kort om dig som person, din verksamhet och professionella roll
Jag har i mitt yrkesmässiga liv i IT-konsultbranschen huvudsakligen haft rollen som expert. De senaste åren har jag fått ansvaret att leda ett team systemutvecklare på Accigo. Parallellt med min ledarroll har jag fortsatt axlat expertrollen. Nu har teamet vuxit sig så stort att behovet av ett tydligt ledarskap är ett faktum, vilket har fått mig att helt och hållet gå in i den rollen.

Vilken utmaning hade du med dig i programmet?
Att byta roll var inte helt enkelt – varken för mig själv, mina medarbetare eller mina kunder. Det är svårt att prioritera rätt saker, att ha förmågan att delegera, att säkerställa att mina medarbetare utvecklas så att de kan ta ansvar i kundleveransen och att få kunderna att känna sig trygga. Jag var osäker på vad jag behövde göra för att bli framgångsrik som ledare. Hur skulle jag gå från att göra det mest nödvändiga i ledarrollen till att utforska vad som är möjligt?

Vilka var dina förväntningar på programmet?
Jag blev erbjuden att gå programmet när jag var extremt stressad över min egen situation. Då kändes ett ledarskapsprogram som ett vettigt alternativ för att få vägledning. Samtidigt har jag tidigare gått en mängd olika ledarskapskurser och program som varit inspirerande och trevliga för stunden, men som egentligen inte givit något resultat. Så förväntningarna var inte särskilt höga, samtidigt som jag kände att jag var beredd att satsa fullt ut på 4FP – jag hade inget bättre alternativ.

PS. I dagarna fick jag resultatrapporten för perioden. Den visade att de verksamhetsmässiga mål jag satt upp för första halvåret var uppnådda redan första kvartalet. Jag överträffade mina förväntningar!

Beskriv några erfarenheter som haft särskild betydelse för dig
• Att förstå var jag vinner matchen
• Att inte springa efter alla bollar
• Att delegera uppgifter som andra VILL göra
• Att kontroll är något positivt, även i ett företag som bygger på extremt mycket personligt ansvarstagande
• Insikten att förmågan att genomföra yttre förändring är starkt kopplad till inre blockeringar

Vad det var som gjorde att du valde 4FPs program?
Min medarbetaransvarige ville att jag skulle vara ”försökskanin” för ledarna på vårt affärsområde, och tajmingen var optimal för mig.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier